Παροικιά, Πάρος

Επίσκεψη στην Παροικιά Πάρου

Ολόκληρη η γραφική Παροικιά είναι ένα αξιοθέατο. Ξεχωρίζει η μεγάλη βυζαντινή εκκλησία της Εκατονταπυλιανής, ένα από τα σπουδαιότερα παλαιοχριστιανικά μνημεία του τόπου μας. Πρόκειται για ένα ναό παλαιοχριστιανικό του 4ου αιώνα, στον οποίο έγιναν αργότερα πολλές προσθήκες και αλλαγές. Κατά την παράδοση, τον έχτισε η μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, η Αγία Ελένη. Στην εκκλησία σώζονται μερικές τοιχογραφίες και πολλές παλιές εικόνες, όπως η Παναγία η Εκατονταπυλιανή και η Παναγία που λέγετε ότι είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Εντύπωση προξενεί το βαπτιστήριο που είναι δεξαμενή σε σχήμα μεγάλου σταυρού.

Μέσα στην Εκατονταπυλιανή στεγάζεται το βυζαντινό μουσείο. Κοντά του βρίσκεται το αρχαιολογικό μουσείο. Τα σπουδαιότερα εκθέματα του είναι η Άπτερος Νίκη της σχολής Σκόπα, το Πάριο Χρονικό που γράφει την ιστορία του νησιού από τον 16ο ως τον 3ο π.Χ. αιώνα και επιγραφή και ανάγλυφα για τον Παριανό ποιητή Αρχίλοχο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιοχή του βενετσιάνικου κάστρου. Εκεί πάνω υπάρχουν τα θεμέλια του αρχαίου ναού της Δήμητρας και πολλές παλιές γραφικές εκκλησίες. Θαυμάσια εκκλησία είναι των Εισοδίων της Θεοτόκου, πίσω από το κάστρο, προς το εσωτερικό. Στην συνοικία κοντά στο αρχαιολογικό μουσείο, είναι το σπίτι της ηρωίδας του 1821 Μαντώς Μαυρογένους και σκορπισμένες σε διάφορα σημεία της πόλης, οι βρύσες των Μαυρογένηδων, που έφτιαξε ο Νικόλαος Μαυρογένης, το 1777. Στην Παροικιά υπάρχουν ακόμα ερείπια του Πυθίου Απόλλωνα και του Ασκληπιείου. Πάνω από την Παροικιά, στην πλαγιά του βουνού, είναι το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων με μαγευτική θέα προς την θάλασσα και την πόλη.

Φωτογραφίες

Παροικιά, Πάρος

Έλεγχος Διαθεσιμότητας

Μήνυμα
ReCaptcha*